Armen als staalkabels en benen van beton, Mike (29) is boomverzorger: ‘Zwaar werk’

12 oktober 2020

Hij heeft armen als staalkabels en benen van beton. Mike Ubbink (29) uit Ter Aar heeft de bouw waar menig vechtsporter jaloers op zou zijn. De spieren kweekt hij niet in een sportschool, maar gewoon tijdens het werk. Als boomverzorger klimt hij in bomen en sjouwt hij met grote takken.

,,Het is zwaar fysiek werk”, vertelt Ubbink. ,,Op vrijdagmiddag ben ik altijd blij dat het weekend begint. Dan kan ik even bijkomen.”

De passie voor groen is Ubbink met de paplepel ingegoten. ,,Mijn moeder had jarenlang een eigen hoveniersbedrijf. Nadat bij haar reuma werd vastgesteld, ging zij zich richten op de zakelijke kant en ben ik de opdrachten gaan uitvoeren. In 2015 heb ik de onderneming helemaal overgenomen en de bedrijfsnaam veranderd in TreeUnit. Sindsdien ben ik minder onderhoud van tuinen gaan doen en heb ik me gespecialiseerd in boomverzorging”, aldus de twintiger, die enthousiast vertelt over zijn werk. ,,Ik ben veel buiten en in beweging. Dat vind ik heerlijk. Daarnaast kom ik op prachtige locaties, zoals landgoederen.”

Ziek

De boomverzorger is deze ochtend al vroeg in de weer in de achtertuin van een woning in Zoeterwoude. In de tuin staan meerdere grote wilgen die gekapt moeten worden. ,,Het zijn prachtige bomen. Zonde dat ze omgezaagd moeten worden, maar ik heb geen andere keus. Deze wilgen zijn ziek. Als we ze laten staan, vormen de bomen een groot gevaar voor de veiligheid van de bewoners.”

Het kappen van de wilgen is een flinke klus. Ze in een keer omzagen, kan niet. ,,Dat is te gevaarlijk. Ik moet de bomen stap voor stap ‘ontmantelen’. Ik begin helemaal bovenin met het afzagen van de takken en werk dan vervolgens naar beneden”, zegt Ubbink, terwijl hij zijn helm opdoet en de klimgordel aantrekt. ,,Ik zal even laten zien hoe het werkt.” Zonder aarzeling klimt hij in de boom. Als Ubbink tien meter boven de grond is, pakt hij de zaag ter hand. In opperste concentratie zaagt hij een dikke tak af. ,,Gelukkig heb ik geen hoogtevrees. Dan had ik dit werk niet kunnen doen.”

Wilt u meer weten over TreeUnit of over onze dienstverlening? Neem contact op.