VTA: boomadvies en controle

Als boomeigenaar heeft u wettelijke zorgplicht voor de boom. Door de boom goed te verzorgen voorkomt u dat uw boom sterft door ziekte of schade. Maar hoe weet u wat te doen en wanneer te handelen? Soms moet een boom zelfs gekapt worden wegens veiligheid of kan een rapport handig zijn m.b.t. de verzekering.

Wij kunnen u daar antwoord geven middels een VTA (Visual Tree Assessment).

VTA voor uw bomen

Wij zijn gespecialiseerd en gecertificeerd in het uitvoeren van een VTA. Hierbij inspecteren we de boom nauwkeurig, waardoor er een goed beeld ontstaat van de vitaliteit.

Vervolgens stellen we een duidelijke rapportage op, zodat u onze bevindingen op papier heeft staan. Het rapport kan van pas komen indien de gemeente of uw verzekeraar daarnaar vraagt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in situaties waarin uw boom schade aan eigendommen heeft veroorzaakt.

Wilt u een VTA laten uitvoeren of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Boomadvies op maat

Door een VTA bij bomen uit te voeren, kunnen wij u van gedegen boomadvies op maat voorzien. Daarmee kunt u de conditie van uw boom verbeteren. Denk hierbij aan adviezen op het gebied van snoeien, verzorging en de behandeling van eventuele ziektes.

Aanvullend bodemonderzoek

Om een goed boomadvies te kunnen geven is er soms een aanvullend bodemonderzoek nodig. Dit is een onderzoek naar de gesteldheid van de bodem en het wortelgestel van de boom. Aanvullend bodemonderzoek wordt bijvoorbeeld uitgevoerd als de wortels van de boom door graafwerkzaamheden zijn beschadigd.

Vaak zijn er meer mogelijkheden voor het behouden van bomen, dan u in eerste instantie zou denken. Neem daarom contact op met onze boomexperts om de opties te bespreken of om direct een afspraak te maken voor een boomadvies of een VTA.

 

Veelgestelde vragen

 • Wat kost een VTA?

  Een VTA kost € 356,95 (€ 295,- excl. BTW) voor één boom (exclusief reiskosten). Elke extra boom kost € 114,95 (€ 95,- excl. BTW). Voor dit bedrag voeren wij de visuele controle uit en ontvangt u een rapportage, zodat u kunt aantonen dat u aan uw wettelijke zorgplicht heeft voldaan.

 • Hoe vaak moet een VTA worden uitgevoerd?

  In principe is het voor ‘gewone bomen’ voldoende om eens per drie jaar een VTA controle uit te laten voeren. Voor oudere bomen adviseren we iedere twee jaar een visuele controle uit te voeren.

  Vormt een boom echter een risico, bijvoorbeeld omdat hij op een drukke locatie staat, dan is een jaarlijkse controle aan te raden. Wilt u advies voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

 • Waar wordt tijdens een VTA naar gekeken?

  We beoordelen onder andere de conditie van de boom. Daarnaast bekijken we of er eventuele holtes in de boomstam aanwezig zijn, of de boom bepaalde ziektes heeft en of er breukgevaar aanwezig is.

 • Wanneer heeft u een wettelijke zorgplicht voor een boom?

  Zodra een boom in uw tuin of op uw erf staat, heeft u een wettelijke zorgplicht.

Waarom TreeUnit?

 • Onze boomverzorgers zijn Europees gecertificeerd;
 • We zijn volledig verzekerd indien er onverhoopt iets mis gaat;
 • We werken met vast personeel, waardoor we snel en efficiënt kunnen werken;
 • We zijn flexibel en snel, omdat we over eigen materieel beschikken;
 • Het (groen)afval voeren we af en ruimen de plek weer netjes voor u op.