VTA controle en boomadvies

Door goede boomverzorging voldoet u aan uw wettelijke zorgplicht en voorkomt u dat uw boom sterft door ziekte of schade. Maar hoe weet u wanneer en wat u moet doen of op welk moment u uw boom misschien zelfs moet kappen?

Boomverzorgingsbedrijf TreeUnit uit Ter Aar kan u antwoord geven op deze vragen, door middel van een visuele boomcontrole (VTA controle) en boomadvies.

VTA controle voor uw bomen

TreeUnit is gespecialiseerd en gecertificeerd in het uitvoeren van een VTA controle vanaf de grond. Hierbij inspecteren we de boom nauwkeurig, waardoor er een goed beeld ontstaat van diens vitaliteit.

Vervolgens stellen we een duidelijke rapportage op, zodat u onze bevindingen op papier heeft staan. Het rapport kan van pas komen indien de gemeente of uw verzekeraar daarnaar vraagt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in situaties waarin uw boom schade aan eigendommen heeft veroorzaakt.

Wilt u een VTA controle laten uitvoeren of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Boomadvies op maat

Door een VTA controle bij bomen uit te voeren, kunnen wij u van gedegen boomadvies op maat voorzien. Daarmee kunt u de conditie van uw boom verbeteren. Denk hierbij aan adviezen op het gebied van snoeien, verzorging en de behandeling van eventuele ziektes.

Aanvullend bodemonderzoek

Om een goed boomadvies te kunnen geven, is er soms een aanvullend bodemonderzoek nodig. Dit is een onderzoek naar de gesteldheid van de bodem en het wortelgestel van de boom. Aanvullend bodemonderzoek wordt bijvoorbeeld uitgevoerd als de wortels van de boom door graafwerkzaamheden zijn beschadigd.

Vaak zijn er meer mogelijkheden voor het behouden van bomen dan u in eerste instantie zou denken. Neem daarom contact op met onze boomexperts om de opties te bespreken of om direct een afspraak voor boomadvies of een VTA controle te maken.

 

Veelgestelde vragen

 • Wat kost een VTA controle?

  Een VTA controle kost doorgaans € 295,- exclusief btw (inclusief reiskosten). Voor dit bedrag voeren wij de visuele controle uit en ontvangt u een rapport zodat u kunt aantonen dat u aan uw wettelijke zorgplicht heeft voldaan.

 • Hoe vaak moet een VTA controle worden uitgevoerd?

  In principe is het voor ‘gewone bomen’ voldoende om eens per drie jaar een VTA controle uit te laten voeren. Voor oudere bomen wordt vaak iedere twee jaar een visuele controle uitgevoerd.

  Vormt een boom echter een risico, bijvoorbeeld omdat hij op een drukke locatie staat, dan is een jaarlijkse controle aan te raden. Wilt u advies voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

 • Waar wordt tijdens een VTA Controle naar gekeken?

  We beoordelen onder andere de conditie van de boom. Daarnaast bekijken we of er eventuele holtes in de boomstam aanwezig zijn, of de boom bepaalde ziektes heeft en of er breukgevaar aanwezig is.

 • Wanneer heeft u een wettelijke zorgplicht voor een boom?

  Zodra een boom in uw tuin of op uw erf staat, heeft u een wettelijke zorgplicht.

Waarom TreeUnit?

 • Europees gecertificeerde boomverzorgers
 • Volledig verzekerd indien er onverhoopt iets mis gaat
 • Vast personeel dat goed op elkaar is afgestemd